lørdag 25. september 2010

Brev mottas gjerne!

Adressen vår i Meru:

YWCA of Kenya Meru Branch
973-60200
Meru
Kenya

Bare fantasien setter grenser for hva man kan sende i posten.. men trenger dere tips er det bare å si fra! :D


Tilleggsopplysning:
I dag var Frida og Gina hobby-rørlegere! Fiksa doen - så bæsjen kunne renne bort!
Kan vi fikse det? - klart vi kan!



Vi er ihvertfall flinkere enn de lokale - som failer hver gang de prøver å fikse vasken vår!


Hvite sokker - forblir ikke hvite så lenge!

25 september 2010

Heihei alle sammen.. nå blogger vi igjen!


Hæ? Nytt blogginnlegg så fort? Ja tenk=) For denne helgen låner vi internettet som egentlig hører til på kontoret. Ingen er der i helgen så nå må vi smi mens jernet er varmt;) Men det koster penger for hvert minutt vi er der, så jobber ikke mye med utforminga på blogginnlegget. (og spør oss ikke hvorfor det stadig understrek, under teksten!! Irriterende)


Waterfall

Vår gode eks-GocY-venninne Mercy tok oss med på en liten tur. Vi gikk for å se på et Waterfall litt oppi gata. Det var et fint skue og mye vann for øyne som kun har sett sand og støv de siste dagene.


3 gutter vi møtte på vei til Waterfallen.


Frida og Mercy


Waterfall, for de som ikke skjønte at det er fossefall på norsk.


Town

Etter fossefallet tok vi en tur til town. Det er ca 15 min gange fra hostellet.
Town-turen i punkter:

  • VARMT!

  • Masse mennesker

  • Marked

  • Stressfaktor å gå med veske. Etter at vi bytta på å bære den halvveis konkluderte vi med at det er en ekstra påkjenning

  • Som et hovedpunkt må det nevnes at Meru-folk ikke er vant til å se hvite mennesker! Konstant oppmerksomhet, lange og stirrende blikk, tuting, roping og det værste; tigging ved fysisk kontakt. Kanskje også ekstra ekkelt når du lukter alkoholånden. Vi kan begge skrive under på at det kommer til å ta enda en liten stund før vi går til town alene. Veldig betryggende å ha med seg en lokal.

Town-turen fører oss også videre til neste overskrift som er;



Town. Frida trodde først det var en stor søppeldynge, men nei, det er bare masse mennesker på markedet.


STØV


Nok en gang, bilder kan si mer enn ord. Selv om disse bildene faktisk ikke er så beskrivende:P Men dere får kanskje et lite inntrykk.


Fridas sexy føtter!


Rød sand + lyse sko = ikke lyse sko lenger



Bryllup

På lørdag dro vi i et skikkelig kenyansk bryllup. Innbydelsen sa at vielsen begynte klokka 10. 14.15 kom bruden gående inn kirkegulvet. Kenyan-time? Vielsen varte i drøye halvannen time. Vi konkluderte med at vi kjeder oss ikke på hostellet med all dødtiden vi har der, men vi kjeder oss under lange messinger på fremmede språk når vi er ute på opplevelsestur. Hele vielsen ble holdt på kiMeru OG kiSwahili. Vi skjønte alt! ..

På festen etterpå var det TO par som var i fokus. Det var det nygifte brudeparet og det var de blendene hvite nordmennene. Vi var også offer for fotografer og folk som filma, og vi fikk mat fra samme bufé som brudeparet og de nærmeste og spesielle gjestene. Følte oss bare litt dumme! ..



Frida og Gina i våre kenyanske bryllups-antrekk!



Kirka, ganske harry pynta!



Tre stykk søte brudepiker!


Det vakre brudeparet! (bruden hadde blinkende rødt lys på krona, say no more!)


Kjekken


Søta


De snille menneskene som tok oss med i bryllup. Damen i blå kjole er moren til Mercy. Dere ser ikke så mye av bilen, men det er en 4-seter, som vi puttet hele 9 mennesker inni. (Er man i Kenya, så er man i Kenya!)


Konklusjon: Til dere som tror vi kommer hjem brune. Tro om igjen! Når vi er ute i sola dekker vi oss til. Kenyan-style – annerledes kleskode. Men det går fint=) Vi har det bra allikevel! Selv om det ikke alltid er like godt å kjenne på all spesialbehandlinga vi får..

Kwaheri! Over og ut.


PS: HUSK Å DRIKKE VANN!

fredag 24. september 2010

Er man i Kenya, så er man i Kenya!

Fredag 24. september 2010

Meru ja, hvor skal vi starte?

La oss komme men noen quotes fra de første dagene i vårt nye hjem:

- Frida: Nå har vi vært her én time. Det har skjedd mye på den timen!

- Gina: Én time mindre til vi drar hjem! Men nøklene er i hvert fall skinnende da, det skal de ha!

- Frida: De har speil her jo. Det er luksus!

- Frida og Gina: Der fikk vi gardiner også gitt!



Rommet vårt første dagen - allerede forbedret med pulter.

Kun de to øverste skapdørene er til vår disposisjon.


Førsteinntrykk!

Det ble mange inntrykk på en gang da vi kom til Meru, og spesielt da vi fikk se rommet. Vi var ikke sikre på hva vi forventet, og hva vi så for oss før vi kom, men litt skuffet ble vi uansett :p Mye følelser knyttet til at vi skal være her en lang stund. Vi begynte å telle ned uker og dager til vi skal reise hjem. Studieuke i Nairobi er allerede bestemt om litt over 2 uker. Allikevel begynner vi nå å like stedet mer og mer, og har et annet syn på ting. Menneskene her behandler oss fantastisk.

Dette var det som møtte oss på hostellet i Meru:

- Ett hvitt, tomt og trist rom.

- På rommet var det kun sprinkel-køyesenger og et skap. Fort så vi at halve skapet er låst med hengelås, ergo lite skapplass til oss.

- Vinduet dekker den ene langveggen. Kjipt å ikke ha gardiner.

- En vask! Hurra! Nei vent, den er tett, og ikke noe vann.

- Første lykkerus: der kom det en mann med to pulter. Utrolig hvor mye glede det ga!

Halleluja! Vi får gardiner også! Som følge av gardinene fikk vi også én stol, fordi gardin-mannen trengte noe å stå på. Stol nummer to kom noen dager senere da vi spurte. Fordi vi ikke hadde plass til alle matkjelene og tallerkenene på bordet fikk vi også et tredje bord. Maten til de rike muzunguene (hvite personene) blir nemlig servert på rommet. Tenk, frokost på senga hver dag!

- Mat ja, det er kanskje ikke uventet et kapittel for seg selv. Tross missforståelser, kommunikasjonsvansker og diabetes-hensyn er maten nå over all forventning.

- Vi hadde fellesbad – trodde vi. Badet har vist seg å være vårt eget. Hurra for det! Vi må riktignok gå igjennom et annet soverom, men doen trekker ned, vi har vann i dusjen (bare kaldt, men det går bra). Og vi har nøkkel, sånn at de andre beboerne ikke skal bruke det.



Kun én stol = sitte på gulvet og spise. Har kenyanere større munn enn nordmenn, Gina fikk ihvertfall ikke plass til serveringsskjea i munnen.


Merk: overfylt spisebord, og tre ulike typer ketchup.


Plutselig hadde vi også tv på rommet!


Maten ser god ut, men den var ikke det.


Definisjonen på hostell:

Vi trodde hostell var et sted man kunne leie rom på, men litt lavere standard enn hotell. Meru Branch Hostell er ikke sånn! Her er det lite. 7 rom. 3-4 køyesenger i hvert rom. 1-2 personer i hver køye. Her bor det mange skravlete og høylytte jenter. De bor her fordi de går på skole i omegn. Hver sin mobil med musikk = mye lyd. Maten til de andre beboerne blir servert på oppholdsrommet – der det kun er noen få benker, én kjempeliten tv og et bord der maten blir servert på. De spiser derfor maten sin på rommet. ”Badet” til jentene vet vi enda ikke hvor er, men de pusser tennene i en ”bekk” som går utenfor huset.


Gina med hostellet i bakgrunnen.


Naborommet som vi går igjennom for å komme til vårt rom.


Dusjen vår inn til venstre...


Doen vår uten doring. Går forresten ikke an å lukke døra helt heller.


Susan og damene på kontoret.

Gina og Susan på rommet.

På kontoret her jobber det fem damer: Mercy, Faith nummer 1, Carol, Eunice og Faith nummer 2. Faith, hovedmanageren, er på ferie, så hun har vi enda ikke møtt. Mercy er den vi har blitt mest kjent med. Veldig koselig dame, som gjerne vil lære litt norsk.

Susan, en av jentene som bor her, viste oss rundt den første dagen. Hun scorer på modenhet og vi kan se for oss at vi kommer til å bli godt kjent med henne. Alle de andre jentene er også gira og glad for at vi er her, og vi hører ofte at navnene våre eller muzungu blir nevnt. De ler også stadig av oss når vi går forbi dem.


Kontoret utenfra.


Og inne.


Frida med kenya-klær i sterk sollys.


Kiriani


Torsdag var vi på field-visit til Kiriani Primary school, én times kjøretur fra hostellet. Vi besøkte en gruppe på 40 kvinner som hadde kursing i ett av klasserommene på skolen. Her lærte de hvordan de skal klare å passe på seg selv og barna sine på best mulig måte. De lærte om kosthold, helse, håndtering av sykdom og overgrep mot barn. De fleste kvinnene på kurset var HIV-positive. De fikk penger til å kjøpe seg lunsj, så de kunne ta fri fra jobben den dagen. Spennende, interessant og nyttig.


Posing foran YWCA bilen.


Gina var flink og skrev notater.


Vranglære?


De andre damene var også flinke til å skrive notater.

Frida: Post-it-lapper er noe av det smarteste jeg har tatt med meg, sammen med insulin da!

De medbrakte post-it-lappene blir flittig brukt. Daglig skriver vi ned blant annet morsomme kommentarer, ting vi skal huske og ting vi savner.

23/9-10: Savn – McFlurry, fresh air, wasa-havreknekkebrød med tunfisk og agurk.

Konklusjon: det går seg til! (og vi har det ikke så ille som det kanskje høres ut som!)

søndag 19. september 2010

Siste uke med kurs!

Søndag 19 september 2010

Her kommer nok et innlegg fra oss Kenya-farere.


Tirsdag og onsdag.
Siden sist har vi vært på ”Mully Children’s family”, to timer utenfor Nairobi. Senteret driver ulike prosjekter, særlig rettet mot gatebarn. Barna bor på området, og får mat, går på skole og har et bra helsetilbud. Utenom skolen har barna ulike klubber og fritidsaktiviteter som de kan delta på, som for eksempel miljø-klubb. Barna er virkelig opptatt av miljøet og klima-forskjeller, og planter blant annet trær, for å endre klimaet rundt senteret. Kvelden på Mully’s ble avsluttet med afrikansk sang og dans. Veldig moro!






CFC-gjengen 2010/2011.





Bildet over er tatt av Kasper.



Fra onsdag til fredag bodde vi på YWCA hostellet i Nairobi. Her fikk vi for første gang smaken på skikkelig Kenya-hverdags-liv. Bein i de store porsjonene med mat. Gå på do stående, på grunn av manglende do-sete og i tillegg enkelte ganger i mørket. Dusj uten vann (i mørket) og mørke rom. Og hvem vet – hvor kommer alle disse merkelige kløende stikkene fra? – lopper?



På torsdag (16 september) var forberedelseskurset i Kenya over. Mange av deltakerne satte kursen hjem, eller til andre land, der de skal ha sine uteopphold. Rart hvordan vi går fra å være 36 personer, til å bli 2. Vi har imidlertid fått en rolig tilvenning, fordi vi er 6 norske CFC’ere som skal være i Kenya, og vi har tilbrakt litt tid sammen i Nairobi nå. De internasjonale deltakerne har reist hjem. Alle bortsett fra 4 kommer til Norge etter jul. Der skal de bo sammen med oss norske deltakere på Sunnmøre folkehøgskole i Ulsteinvik. Vi gleder oss allerede til å møte de igjen, og til å møte igjen alle de norske deltakerne i desember.



Fredag til søndag – frihelg i Nairobi.

Frida og Gina har i helgen bodd alene i huset til Camilla (tanta til Frida), som bor i Nairobi. Lørdag kom vi stolte hjem etter en tur til West Gate, et kjøpesenter i nærheten. Vi tok beina fatt og gikk ut i den nye kulturen. Fortsatt i live ankommer vi West Gate. Vi bestemte oss for å vaske hendene på do, men hadde en mulig nær-døden-opplevelse igjen, da vi møtte to bevæpnede militærmenn i uniform. Etter utskeielse med god hamburger, brukte vi en time på å orientere oss og handle i matbutikken. Vi stolte på mannen i kjøttdisken, og endte opp med 2,5 kg kjøttdeig til 6 personer. Lærepenge: ikke beregn mat ut fra Kenya-porsjoner. Etter en kort taxi-tur var vi trygt hjemme i huset til Camilla igjen.



Lørdag kveld skulle man nesten tro vi var i Norge. Håvard, Astrid, Angela og Silje, som også skal være i Kenya kom på slumber-party. Taco på norsk vis, Haribo-godteri, sjokolade og tre gode filmer, gjorde kvelden perfekt. Det ble også tid til kortspill (Dorak – kortspill fra Armenia) og mye prating. Herlig kveld – i herlig selskap. Klokka 4 var alle i seng, og ikke mange timer senere, klare for en ny topp dag i Nairobi.







Etter mye om og men, fram og tilbake reiste 8 glade muzungu’er (hvite personer – på swahili) og Susan til sjiraff-parken. På veien stoppet vi innom en polo-turnering, noe som var nytt og spennende for alle sammen. Absolutt en positiv opplevelse. Så ble sjiraff-parken besøkt, og nesten samtlige fikk seg ett vått kyss eller to. Karen Blixen huset ble også så vidt besøkt, før vi stoppet innom et senter og kjøpte mat, og deretter reiste tilbake til Camilla. Gode hade-klemmer ble delt ut. Nå er det bare oss to, men vi ser igjen de andre Kenya-farerne på ferie i Mombasa i november. Swahili-house er bestilt, og vi ser allerede fram til en avslappende uke med basseng og sjø!









I morgen reiser vi til Meru. Hurra! Der skal vi bo på YWCA hostellet fram til desember. Vi har ikke store forhåpninger om standarden, men skal selvfølgelig prøve å gjøre det litt hjemmekoselig, siden vi skal bo der en så lang stund. Det blir spennende, men vi skal skrive mer når vi har kommet oss på plass der, og vi kan fortelle mer om stedet, menneskene og prosjektene.



KONKLUSJON: vi er klare for Meru!!

mandag 13. september 2010

Sykdom, fett hår (?) og SAFARI!



Gina har vært syk.. Det hele starta med en allergisk reaksjon. Dette medførte et besøk til "doktor'n" på Brackenhurst. Gina ble ikke bedre - heller verre. Så på fredag var hun på sykehuset. Der fikk hun vite at medisinene bare hadde gjort henne verre. Så hun ble sendt hjem, uten medisin(!), for selv-healing, og er nå på bedringens vei. Endelig! Hurra=)


Fem jenter ankom Kenya med en tanke om å ikke vaske håret. Dette skulle være et forsøk på å la håret "vaske" seg selv:S Etter tre uker skulle det egentlig ha slutta å produsere fett, og kanskje se nesten normalt ut. En etter en datt de av. Dusjen MED shampoo ble for fristende. Nå er det en igjen; FRIDA!
Ser ikke så ille ut, gjør det vel?




Og når Frida først ble sluppet løs med kamera på rommet tok hun noen flere bilder. Så her har dere en liten titt på rommet hennes. Og til alle som ikke kjenner Frida så godt eller er i tvil; se på bildene med litt ironi..!

Dusjen på rommet til Frida.

Dusjforhenget på rommet til Frida.


SAFARI

Safari - teltcamp, MED basseng. Og dette tok nordmennene seg god nytte av!

Teltet Gina sov i.

Safari-turister much? Ja!

Safari.. babes?
Midtstill
Kristina og Gina
Vi kommer til å savne Kristina MASSE!

Frida og leder Susan.

Fornøyde safari-jenter

Astrid

Heri, fra Madagaskar, og Kristina

Ginas safarigruppe.


Frida likte desserten på telt-campen..

Det gjorde Angela og! Men nok er nok, og Frida går over på eple.




- Gina og Frida